6 Haziran 2009 Cumartesi

Moodle: Kurmaya Başlarken



        Moodle Linux, Windows ve Mac işletim sistemleri altında çalışabilir. Bu işletim sistemleri altında, Moodle kurabilmek için öncelikle ihtiyacınız olan Apache sunucusu, PHP ve MySQL yazılımlarının bilgisayarınız da kurulu olmasıdır. XAMPP paketi ile, Apache sunucusu, MySQL, PHP ve Perl kurulumunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu kurulumu gerçekleştirdikten sonra artık XAMPP kullanarak Moodle kurulumuna başlayabiliriz. Öncelikle http://download.moodle.org/ Web adresinden, Windows için olan Moodle paketlerinden birisini indirmelisiniz. Ben bu adresinde ki Moodle 1.9.5-moodle_weekly_19 versiyonunun .zip olanını indirdim. Bu daha çok sizin isteğinize bağlı tabi ki. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra masaüstünde yer alan "XAMPP Control Panel" adlı ikona basmanız gerekli. Bu ikona basdıktan sonra masaüstünüzde oluşan görüntü şu şekilde olacakdır.

Görüntü: XAMPP Control Paneline basıldıktan sonra ki görüntü.

Bu görüntüyü gördükten sonra kırmızı ile dikdörtgen içerisine alınmış olan butonlara basarak Apache sunucusunu ve MySQL'i çalıştırmalısınız. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ise:

görüntüsünü elde etmiş olacaksınız. Yani bu demek oluyor ki, Apache sunucusunu ve MySQL'i çalıştırdınız.

        1. Adım: Moodle ile ilgili veritabanlarını kaydetmek için bir veritabanı oluşturmaya. Bunu yapmak için:


phpMyAdmin'i seçip,


bu ekran da ki "Yeni veri tabanı oluştur:" bölümünün altında ki alana veritabanımıza vermek istediğimiz ismi - burada moodle302 ismi kullanılmıştır - girdikten sonra "Oluştur" butonuna bastığımız zaman oluşturmak istediğimiz veritabanı,







oluşturuldu ve kayıtlı olan veritabanları listesinde de görüldü.

        2. Adım: daha önce indirmiş olduğumuz Moodle paketimizi (Moodle 1.9.5-moodle_weekly_19), XAMPP'ı kurduktan sonra oluşan xampp klasörünün altında ki htdocs klasörünün içerisine koymaya.

        3. Adım: Daha önce çalıştırdığımız XAMPP Control Panel de yer alan,



"Explore" düğmesine basarak xampp klasörünün içinde yer alan bütün klasörleri görebiliriz.



Yani xampp klasörünün altında ki htdocs klasörünü de burdan kolaylıkla bulabilir. Peki bu htdocs klasörünü buldukdan sonra, daha önce indirmiş olduğumuz Moodle paketini buraya nasıl koyacağız? :) Eğer hatırlıyorsanız moodle paketimizi .zip olarak masaüstüne kaydetmiştik. Bu .zip arşivinin içinde ki "moodle" klasörünü, xampp'ın altında ki htdocs klasörünün içerisine koymalıyız. Bunun için:




bu işlemleri uygulayabilirsiniz.

        Bu işlemi doğru yapıp yapmadığımızı anlamak için ise htdocs klasörünün içindekileri kontrol edebiliriz. Eğer moodle klasörü oluştuysa:



htdocs klasörünün içerisinde görünmelidir.

         Bu son kontrolümüzü de gerçekleştirdikden sonra artık Moodle kurulumuna tamamen hazırız demektir. :)

Moodle kurulumuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için...

XAMPP'ın Windows için olan son sürümünü yüklemek için...

Windows XP: XAMPP kurulumu hakkında bilgi almak için...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder