5 Haziran 2009 Cuma

Moodle Nedir? Neden Kullanılır?



        Moodle açık kaynak kodlu bir kurs yönetim sistemidir (Course Managment System). Açılımı "Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment", yani Türkçesiyle Esnek(Modüler) Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı’dır. Moodle kendi Web adresi üzerinden herkesin kullanımına açıktır. [1] ve tamamıyla ücretsizdir. Sistem Linux, Mac ve Windows işletim sistemlerinin hepsinde çalışır.

        Moodle’ın sahip olduğu özelliklerden bir tanesi çok geniş geliştirici kitlesinin olmasıdır. Böyle bir kitleye sahip olmasının sağladığı avantajlar vardır. Örneğin, çok kısa sürede yeni sürümler geliştirilmektedir.

        Moodle kullanabilmek için bir çok kullanıcının programlama dillerini bilmesine ya da veri tabanı bilgisine sahip olmasına gerek yoktur. Moodle’a "Modular" denmesinin sebebi de bu ihtiyacı ortadan kaldırıyor olmasıdır.

        Ayrıca açık kaynak kodlu sistem olduğu için güvenlik açıklarının kapatılması ticari sistemlerden çok daha hızlıdır. 150 ülkede 70 dilde desteği mevcuttur[2]. Moodle'ın tek bir dilde olması ya da tüm dilleri kapsaması kullanan kişilerin isteğine bağlı olarak değişebilir.

        En temel özelliklerinden bir tanesi hem öğretmenlerin öğrencilerle hem de öğrencilerin öğrencilerle etkileşimlerini artıran bir eğitim aracı olarak düşünülebilir. Moodle’da tasarlanan kurslar bazı etkinliklerle desteklenmektedir. Bunlar aslında okullarda uygulanan etkinliklerden çok da farklı değildir. İçlerinde en tanıdık olanları sözlük, ödev, wiki, forum, sohbet, anket, blog ve quiz'lerdir.

Bunların dışında da etkinlikler vardır:


        Moodle Etkinlikleri
Moodle etkinliklerini daha detaylı incelemek için...

[1] http://55hocam.com/mod/resource/vies.php?id=52
[2] http://mail.baskent.edu.tr/%7E20393817/eportfolyo/moodle.ppt

1 yorum:

  1. Çok faydalı bir kaynak.Çok teşekkür ederim açıklamalı bilgileriniz için.

    YanıtlaSil