4 Haziran 2009 Perşembe

Staj Başvurusu


        Staj başvuru süreci oldukça uzundu gerçekden. Staj başvurusu yaparken Bilgisayar ve Öğretim teknolojileri Öğretmenliği bölümün’de öğrenci olmanın bazı zorlukları vardı. Bu bölümde yazılım üzerine de eğitim aldığımıza dair işverenleri ikna etmek oldukça zor. Bir de stajın altı hafta olması zorunluluğu ve bu da yetmezmiş gibi kod yazma gerekliliği işleri daha da fazla yokuşa sürerken, biz bu bölümün öğrencileri olarak yılmadık ve staj yapabileceğimiz bir yer aramaya devam ettik. İşte böyle bir zaman da Portakal Teknoloji’ye başvurmam konusun da arkadaşlarım dan tavsiyeler aldım ve sonunda e-mail aracılığıyla Portakal Teknoloji’de staj yapmak istediğimden bahsettim.

        Göndermiş olduğum e-posta'ya gelen cevapta kabul süresince istenenler şu şekilde sıralanmıştı:
Öncelikle kişisel bir blog oluşturulması ve blog içerisinde:
  • Staj başvurusu yaptığını anlatan
  • Kendisine verilen bir özgür yazılımı tanıtan
  • Kendisine verilen bir küçük projenin adımlarını ve olan biteni anlatan
bir dizi blog girdisi yazması.

        Bunun dışında başka araştırmalar yapmam da bekleniyordu. Peki tüm bunlar ne işe yarayacak? İstenilen aşamaların detaylarını merak edenler için açıklamalarım olacak.
        Daha önce aldığım bir ders içerisinde eğitim sektöründe blog, wiki ve forum gibi uygulamaların nasıl daha etkili biçimde kullanılabileceğini anlamak için bir grup çalışması yapmıştık. Bu çalışmada Web 2.0 uygulamalarını birbirleriyle birleştirerek ilkokul 5. sınıf öğrencilerine matematik dersin de öğrenecek oldukları hayatımızda ki sayılar adlı üniteyi ele alarak bu uygulamaları kullanmıştık. Bu projede ki amacımız öğrencilerin diğer öğrencilerle ve öğrencilerin öğretmenlerle olan etkileşimlerini artırmaktı. Yani bir başka deyişle bilgileri paylaşmaktı.
Bundan neden bahsettiğim ben acaba? Gönderilen e-mailler sadece bu kadar değildi tabi ki. Benimde merak ettiklerim oldu. Örneğin, oluşturmam istenen blog’un diliydi ilk sorum. Bir de istenilen aşamalarla ilgili kafamın karıştığı noktalar vardı. Dille ilgili sorumun adı bile geçmedi verilen cevapta. Ama kısaca blog yazmanın amacından bahsetmişti Bora Güngören ve tam olarak şöyle diyordu:
        "Amaç, yaptığın çalışmaları blogunda belgelemen ve böylece öğrendiklerini herkes ile paylaşman. :) Bu sürece alışman için staja başlamadan önce başlatıyoruz."Bunun dışında ise verilen görevlerin gerçekten ciddi ve canlı ihtiyaçlara dönük çalışmaların parçaları olmasından ve staj defterini doldururken bile oluşturduğumuz blogların faydasını göreceğimizden :)

        Artık sizleri daha da çok meraklandırmadan birazda istenilen adımların detaylarından bahsedeyim.

        Kişisel oluşturduğumuz Blog’da staj başvurusu sürecinden bahsetmemiz bir bakıma bizim Portakal Teknoloji bünyesinde tecrübe kazandığımızı gösterecek ilk adım. Bir sonra ki adım da ise (verilen özgür yazılımın tanıtılması) bana söylenen yani "Modular Object-Oriented Synamic Learning Environment" yazılımının incelenmesi ve kurulumunun, oluşturulan Blog içerisinde anlatılmasıydı. Moodle günümüzde hem eğitimciler hem de yazılımcılar açısından çok geniş bir kitleye sahip. Bununla birlikte, sürekli olarak modul veya blok geliştirilerek ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Blogların artık işe alım sürecinde bile oldukça etkili olduğunu ele alırsak, bu verilen aşamaları da iş dünyasına atılan adımlar olarak düşünmek de oldukça önemli artık. :)

        Aslında en önemlisi sadece staj yapmış olmak için yapmıyorsak, bu gerçeğe bir adım daha yaklaşmak için Portakal Teknoloji oldukça uygun bir adım olur.

        Son olarak staj arayan arkadaşlarım, daha öncede bahsetmiş olduğum gibi karar vermenin ve kabul edilebilmenin oldukça zor olduğu bir zamanda, özellikle de bölümümün öğretmenlik olması ve yazılım üzerine staj yapmam gerekliliği arasında sıkışıp kalmışken aldığım tavsiyeler üzerine hem öğrenmek hem de tecrübe edinebilmek için başvuru sürecinde bile fazlasıyla emek vermek, beni oldukça heyecanlandırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder