23 Temmuz 2009 Perşembe

Moodle ve Elgg Kurulumu İçin phpMyAdmin ile Veritabanı Oluşturma

  • PhpMyAdmin ile Veritabanı Oluşturma
        İlk olarak Pardus --> Yerimleri --> Terminal Programı'nı açıyoruz. Karşımıza çıkan siyah ekrana:




burada ki komutları yazdıktan sonra, boş bir web sayfası açıyoruz.



        Yukarıda ki resimde görüldüğü gibi adres çubuğuna http://localhost/phpmyadmin yazıyoruz. Sonra karşımıza phpmyadmin sayfamız geliyor.


        Bu ekranda mavi dikdörtgen içerisine alınmış alanda oluşturmak istediğiniz veritabanının adını yazıyor ve "Oluştur" butonuna basarak veritabanınızı oluşturuyorsunuz.

        Eğer Moodle ve Elgg kurulumu ile ilgileniyorsanız, şimdi Moodle ve Elgg için oluşturmuş olduğum veritabanlarını ve Moodle ve Elgg kurulumlarında dikkat etmeniz gerekenleri açıklayacağım. Bu yüzden Moodle için oluşturulan veritabanı ve Elgg için oluşturulan veritabanı diye iki farklı başlık altında resimlerle açıklayacağım. Bilgisayarla arası çok iyi olmayanlar için bu şekilde açıklamayı yapmayı düşündüm. Bu yüzden devamına başlamadan önce sizleri uyarmak istediğim bir şey var: Moodle ve Elgg kurulumlarını gerçekleştirirken veritabanı ile ilgili kısımları doğru şekilde doldurmalısınız. Bu yüzden lütfen veritabanlarına verdiğim isimlere dikkat ediniz. Ayrıca ileride unutmamanız için anlaşılır isimler vermek sizin de işinizi kolaylaştırır. :)

        Moodle için oluşturulan veritabanı:

        Nerde kalmıştık? :)


Benim Moodle'ı kurarken veritabanıma vermek istediğim isim moodleportakal'dı. Siz elbetteki istediğiniz ismi verebilirsiniz. Veritabanı ismini girip Oluştur'a da bastıktan sonra karşımıza:



bu ekran gelecek. Yani kırmızı dikdörtgen içerisine almış olduğum "Veritabanı moodleportakal oluşturuldu." yazısını gördüyseniz istediğiniz veritabanını oluşturdunuz demektir. Veritabanınızı oluşturduktan sonra mavi yuvarlak içerisine alınmış hatta bir de ok ile gösterilmiş eve, yani Home'a bastığımız da:



bu görüntüyü göreceğiz. Sol tarafa baktığımızda mavi dikdörtgen içerisinde ki oluşturduğumuz veritabanımızı (moodleportakal'ı) görebiliriz.

        Şimdi Elgg kurulumu yapmak isteyenler için bir tane daha veritabanı oluşturalım.


        Elgg için oluşturulan veritabanı:

        Boş bir web sayfası açıp adres çubuğuna http://localhost/phpmyadmin yazdığımızı hatırlıyorum. Öyleyse Enter'a basıp karşımıza çıkan sayfada:


bu defa veritabanıma elgg_portakal ismini verdim. Tabi ki siz yine istediğiniz ve aklınızda kalacak bir isim verebilirsiniz. Daha sonra "Oluştur"butonuna basıyoruz.

        Bu aşamadan sonra:

ekranını göreceksiniz. Eğer "Veritabanı moodleportakal oluşturuldu." yazısını görebiliyorsanız oluşturmak istediğiniz veritabanını (elgg_portakal'ı) oluşturdunuz demektir. Ayrıca mavi yuvarlak içerisine alınmış hatta ve hatta bir de mavi bir ok ile gösterilmiş ev işaretine, yani Home'a tıklayarak ana sayfanıza geri dönebilirsiniz. Ekran da ise:



bu görüntüyü göreceksiniz. Pembe dikdörtgen içerisine alınmış olan ise sizin oluşturduğunuz elgg_portakal veritabanınızdır.

Sonunda bitti :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder