Kurulumları gerçekleştirdikten sonra kurulumunuzu test etmek için,
- Apache ve MySQL sunucularını çalıştırıp,(Nasıl çalıştırıldığı hakkında bilgi almak için: Windows OS: XAMPP Apache ve MySQL'i Çalıştırmak ve Durdurmak başlıklı yazı dizinimi inceleyebilirsiniz.)
- Boş bir web sayfası açabilirsiniz.
- Bu web sayfasında arama motoruna: yazabilirsiniz. Eğer ekranda It Works! yazıyorsa kurulumu doğru yaptınız demektir.
Bu paketlerin kurulumlarını gerçekleştirdikten sonra kurmak istediğimiz Moodle ve Elgg paketlerini indirmemiz gerekiyor.
- Elgg için:elgg1.5
İhtiyacımız olan paketler bu kadardı. Artık kuruluma başlayabiliriz. :)
1. Elgg için indirdiğimiz elgg1.5.zip paketini, C:\xampp/htdocs dizininin içerisine çıkartın.
2. C:\xampp dizininin altında, yani elgg'nin kök dizininin olduğu bir üst dizine, elggdata isimli veri dizini oluşturmalıyız. Oluşturduğumuz elggdata veri dizininin hem YAZILABİLİR hem de OKUNABİLİR olması gerekli. İzinleri ayarlamak için, C:\xampp dizininin içerisinde olan elggdata veri dizinini bulun. Bu dizinin üzerine gelip sağa tıkladıktan sonra, özellikler'den Sadece Okunabilir seçeneğinin yanında ki kutucukta ki işareti kaldırın. Aşağı da Uygula butonunun artık basılabilir olduğunu göreceksiniz. Uygula butonuna basın. Artık dosyanın hem yazılabilir hem de okunabilir oldu :)
Yukarıdakileri gerçekleştirdikten sonra kuruluma başlayabilirsiniz. (Kuruluma başlamadan önce MySQL ve Apache sunucularının çalışır durumda olduğundan emin olmalısınız. (Nasıl çalıştırıldığı hakkında bilgi almak için: Windows OS: XAMPP Apache ve MySQL'i Çalıştırmak ve Durdurmak başlıklı yazı dizinimi inceleyebilirsiniz.))
Evet şimdi kaldığımız yerden devam edelim. :)
İlk olarak boş bir web sayfası açıp, arama motoruna:
yazıyoruz.Daha sonra karşımıza Elgg kurulumunun başlangıç sayfası gelecektir. Bu sayfa da:
şeklinde olacaktır. Eğer kurulumun ilk sayfasının altında (Save)butonundan sonra:
gibi bir bölüm görünüyorsa bu sorunu gidermek için: Elgg Kurulumunda (localhost) Karşılaştığım Hatalar ve Çözümleri yazı dizinimde yer alan çözümleri kullanarak düzeltebilirsiniz.
Eğer her şey yolunda gidiyorsa, bu sayfada ki bilgileri doldurabilmeniz için phpmyadmin'de yeni kullanıcı oluşturmanız gereklidir. Phpmyadmin ile nasıl yeni kullanıcı oluşturulduğunu öğrenmek için: Elgg Kurulumu İçin (İngilizce) PhpMyAdmin'de Yeni Kullanıcı Eklemek başlıklı yazı dizinimi inceleyebilirsiniz.
Bunun dışında phpmyadmin ile veritabanı oluşturmalısınız.(Nasıl oluşturulacağı hakkında bilgi almak için: Moodle ve Elgg Kurulumu İçin phpMyAdmin ile Veritabanı Oluşturma başlıklı yazı dizinimi inceleyebilirsiniz.
Kullanıcınızı oluşturduktan sonra kurulum ekranına buradaki bilgileri girmelisiniz. Örneğin; yönlendirdiğim sayfadaki kullanıcı adı elgg, oluşturduğum veritabanının adı ise elgg_portakal ve belirlediğim şifre 123456olduğu için bu sayfayı:
şeklinde doldurabilirsiniz.
Giriş sayfasını doldurduktan sonra bu sayfanın aşağısında ki Save butonuna basarak kuruluma devam edin. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra:
ekranını göreceksiniz. Kutuların içerisine yazdığım kırmızı yazılar örnektir.
Eğer bu sayfayı:
şeklinde görüyorsanız, sorunu gidermek için: Elgg Kurulumunda (localhost) Karşılaştığım Hatalar ve Çözümleri yazı dizinimde yer alan çözümleri kullanarak düzeltebilirsiniz.
Daha sonra sayfanın aşağısına doğru indiğinizde:
görüntüsü ile karşılaşacaksınız. Burada kırmızı dikdörtgen içerisine aldığım alan oluşturduğunuz elggdata veri dizininin yolunu (full path) göstermeli. Buraya C:/xampp/elggdata yazın ve aşağıda ki Save butonuna basarak kuruluma devam edin. Save'e bastıktan sonra:
ekranı ile karşılaşıyorsanız, kurulumunuz da bir sorun var demektir. Sorunun ne olduğunu ve çözümünü öğrenmek için: Elgg Kurulumunda (localhost) Karşılaştığım Hatalar ve Çözümleri yazı dizinimi kullanabilirsiniz.
Eğer her şey yolunda gidiyorsa şimdi sıra geldi kayıt bölümüne:
Display Name: Gösterilecek isim
Email address: e-posta adresiniz
Username: Kullanıcı Adı
Password: Şifre
Password (again for verification): Yeniden şifrenizi girin.
buradaki formda kendiniz için kullanıcı adı ve şifre belirliyorsunuz.
Daha sonra kurduğunuz Elgg sosyal iletişim ağına giriş yapmanız için:
ekranı ile karşılaşacaksınız. Burada az önce belirlemiş olduğunuz, kullanıcı adı ve şifreyi girerek giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra ise sıra geldi sayfamızı düzenlemeye :)
Öncelikle widget'larımızı aktif hale getirelim. Bunun için:
ekranında kırmızı dikdörtgen içerisine almış olduğum Tool Administration'a basın. Daha sonra sayfanın aşağısında bulunan:
kırmızı dikdörtgen içerisine almış olduğum alanda ki Enable All butonuna basarak widgetları aktif hale getirebilirsiniz. Burada widget'ların yerlerini en yukarı, en aşağı, yukarı ve aşağı olmak üzere değiştirebilirsiniz. Örneğin;
resimde ki crontrigger widget'ını,
- bir üst satıra taşımak için Up (Yukarı),
- en üst satıra taşımak için Top (En üst),
- bir alt satıra taşımak için Down (Aşağı),
- en alt satıra taşımak için Bottom
bu ekranı gördükten sonra mavi dikdörtgen içerisine alınmış olan Edit Page yazısının üzerine basınız. Daha sonra:
ekranını göreceksiniz. Ekranda gördüğünüz mavi dikdörtgen içerisine aldığım bölümün üstüne basılı tutarak, widget'ları istediğiniz bölgeye sürükleyebilirsiniz. Örneğin ben Group Membership'i Right Widgets alanının içerisine koydum:
Daha sonra Widget Galery'nin altında yer alan diğer widget'ları da farklı yerlere yerleştirdim ve bu ekranımın görüntüsü:
şeklinde oldu. Elgg sayfamın görüntüsü ise:
şeklinde oldu.
Şimdilik bu kadar :)
NOT:
Kurulum sirasinda bu gibi hatalar alindiginda, hatanin browser (internet explorer, mozilla vs.) ya da işletim sistemleri (Windows XP, Vista, Linux, Mac vs) ile bir ilgisi yoktur. Hata veritabani bilgilerinden kaynaklaniyordur.
Windows isletim sistemi altinda bu hatayi:
C:\xampp/htdocs/elgg1.5/engine/ dizinin altinda ki settings.example.php dosyasinin öncelikle adini settings.php olarak degistirip, sonra dosyayi açip içerisinde veritabani kullanıcıları ile ilgili bölümü elle doldurabiliriz ya da hatanın olustuğu sayfa da ekranda görünen kodu
bu dosyanin içerisine olduğu gibi kopyalayabiliriz.
Bu sekilde sorunun çözülmesi gerekli.
NOT: Daha detaylı bilgi almak için "ELGG: "elgg couldn't connect to the database using the given credentials" HATASI" başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
ilk başta save deyip geçtiginiz alanı gecmeye kalktıgımda,yada doldurup gectıgımde --> elgg couldnt connect to the database using the given credentials. diye hata weriyor halbuki database verilerini tam giriyorum vista kullanıyorum!acaba sorun nerden kaynaklanıyor olabılır
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilöncelikle cevabım biraz geç kaldığı için özür dilerim. Yoğunluktan kaynaklandığını belirtmek istedim. Karşılaştığın hatanın işletim sisteminden kaynaklandığına dair bir şey ile karşılaşmadım. Ama veritabanı ile ilgili girdiğiniz bilgilerden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu hatayı düzeltmek için yapılması gerekenleri size kolaylık olması için yukarıda ki yazıma ekleyeceğim. Umarım sorununuzu giderir.